Výživa na podzim

28.10.2019

Podzim je období sklizně, v přírodě se vše stahuje a připravuje na zimní klid. A tak i strava by měla odpovídat vlastnostem podzimu, měla by být bohatá na výživu, teplně upravená, zahřívající.Na podzim dáváme přednost zralým polním plodům: bramborám, dýním, cuketě, volíme potraviny s obsahem beta-karotenu: např. mrkev, tykev, dýně, brokolice, petržel, kadeřávek, tuřín.K podzimu jsou v čínské medicíně přiřazovány orgány plic a tlustého střeva.Pro pročištění plic a tlustého střeva se doporučuje zvýšit příjem potravin s vlákninou, nejlépe formou přírodních rostlinných potravin, např. jablka, hrušky, a již výše uvedená zelenina.Známkou oslabení těchto orgánů jsou potíže s nosními dutinami, dýchacími cestami, imunitou, onemocnění kůže a obtíže s vyprazdňováním stolice.S plícemi je v spojen dle TČM smutek. Úlevu přináší hluboká dechová cvičení. 

Přeji krásné podzimní dny