Dieta - Jaro

04.03.2019

Nastává jaro, nový začátek roku, ideální čas dle TČM pro očištění těla od konzumace těžkých a tučných jídel, péče o játra a žlučník. Je potřeba zmenšit objem svých porcí, nepřejídat se, raději jíst častěji a méně.

Naše strava by měla být lehká, obsahovat mladé, zelené rostlinky, čerstvou zelenou zeleninu, výhonky pšenic a dalších nezralých obilovin. Sama příroda napoví, co je potřeba do jídelníčku přidat. Vše kolem se začíná zelenat, klíčit, raší první divoké bylinky.

Po probuzení můžete vypít teplou vodu s plátkem citronu, lze prostřídat s 1 lžičkou jablečného octa a surového medu v jednom šálku vody. Během dne popíjejte mátový čaj.

Stále platí teplá snídaně, např. rýžová, ovesná kaše s podušenými jablky, skořicí, brusinkami... jedná se o základ dobrého fungování sleziny a tedy zažívání. Žaludek tedy nemusí ráno ohřívat chladné potraviny, např. jogurty či jiné potraviny z lednice na 37 st. C.

Rozhodně nepřestáváme vařit. Nezapomínáme na celozrnné obiloviny, luštěniny / fazole mungo, adzuki/, dlouhozrnnou rýži. Pokud možno ke každému jídlu si naložíme dušenou či kratší dobu vařenou zeleninu, můžeme servírovat i malé množství výhonků a klíčků. Nezapomínejme na vývary, polévky. ​​Můžeme do nich přidat pampelišky, medvědí česnek, sedmikrásky, kopřivy, pažitku.

Doporučuje se zařadit větší než malé množství dušené či kratší dobu vařené zeleniny a to pokud možno ke každému jídlu.

Omezíme sůl, maso červené /vhodné 1x týdně/, upřednostňujeme domácí drůbež, králíka, ryby.

Omezíme alkohol, kávu a samozřejmě sladkosti....