Výživa v létě

17.06.2019

Léto je jangové období. Pro dosažení harmonie s astmoférou léta bychom se měli radovat, hrát si, cestovat, posedět s přáteli, užívat si pikniků v přírodě a pobytu v přírodě.

V letních měsících může převažovat strava čerstvá, očistná. Jíst bycho měli zejména ovoce, zeleninu, vařit lehká jídla a přidávat do nich aromatické, ostré, případně i pálivé chutě. Restovat při vysoké teplotě a jen velmi krátce, potraviny dusit nebo vařit v páře co nejkratší dobu. Málo solit, více pít. Vyvarovat se ledových nápojů a i zmrzliny, stahují žaludek a narušují trávení. Mezi ochlazující jídla, vhodná zejména za horkých teplot, patří saláty, klíčky /fazole mungo, soja a vojtěška/, ovoce, okurky, tofu a čaje z květů a lístků /chryzantéma, máta, heřmánek/. Z ovoce chladí nejlépe jablka, melouny, citrony, limetky. Upřednostnit bychom měli celozrnou pšenici, hnědou rýži, oves.

Pálivé koření - v rozumném množství /červené a zelené papričky, kajenský pepř... /v nejteplejším počasí krátkodobě zvýší pocit teploty, ve svém důsledku však vyvede teplo na povrch těla, kde se může rozptýlit a tělo bude lépe snášit letní klima.

Omezme těžká jídla: maso, vejce, ořechy, semínka, rafinovaný cukr, alkohol, kávu. Zapomeňme na noční jedení a velká večerní jídla.

Krásné léto a dovolenou!