Několik rad proti chřipce dle tradiční čínské medicíny

07.10.2015

MUDr. Josef Lucký, přední český odborník na tradiční čínskou medicínu, vysvětluje: "Základní koncept vitamínů nemá k imunitě žádný vztah."

Pomeranče, mandarinky, obecně jižní ovoce patří k vánoční atmosféře v naší zemi už skoro neodmyslitelně. Když se nad tím ale trochu zamyslíme, je to vlastně divné. Tak trochu jako z pohádky o Dvanácti měsíčcích. Tradičně sice v našich zeměpisných šířkách na vánoční stůl ovoce patřilo, ale samozřejmě jenom z "místní sklizně". Jablka z vlastní zahrady na místě prvním. V této souvislosti uvádíme "desatero proti chřipce" MUDr. Josefa Luckého, které možná leckoho překvapí - nejen svou jednoduchostí.

Jakých zásad bychom se podle MUDr. Luckého tedy měli držet? Vypadá to napohled skoro banálně: V chladných měsících si především chránit oslabenou energii a posilovat vnitřní teplo. Základem je vyvážená strava, dostatek tepla a odpočinku. Jenže ve skutečnosti jde o velmi překvapivé rady. A přitom tak vyzkoušené - a úspěšně.

Tady je Luckého desatero proti chřipce:

  • Zaměřte se na povrch těla - nejen na teplé oblečení, ale i péči zevnitř. Tělo je na podzim a v zimě náchylnější k onemocnění, protože jindy expanzivní energie se ukládá ke spánku a regeneruje se.
  • Vařte si zázvor a vězte, že ty opravdové léčivé účinky se nevypaří. Číňané vypozorovali, že vařený zázvor má lepší zdravotní účinky než syrový, navzdory tomu, že tento proces ničí některé vitamíny. Ideální je zázvorová voda ze sedmi plátků. Bez medu a citrónu!
  • Když jste nemocní, na citrón zapomeňte. Kyselost citrónu energii, kterou chceme dostat na povrch, naopak vtahuje dovnitř. Proto po odeznění hlavních příznaků nemoci třeba kašleme. Myslíme si, že na nás vlezlo zase něco jiného, co bychom měli léčit jinak. Podle tradiční čínské medicíny je to ovšem stále tatáž nemoc, a my jsme ji zcela nevyhnali.
  • Dopřávejte si teplé snídaně. Více než nadměrný vitaminový doping bychom se v zimě měli zaměřit na vytváření vnitřního tepla. Základem jsou teplé snídaně, třeba v podobě vývarů a kaší, během dne pak lehce kořeněná jídla.
  • Nezapomínejte na skořici. Že skořice zahřívá, je známá věc. Opravdové imunostimulační účinky nemá ovšem kůra, která se běžně prodává, ale pouze větvičky.
  • Čerstvé ovoce a syrovou zeleninu jezte v zimě jen výjimečně. Čerstvé ovoce a syrová zelenina ochlazují organismus a to je přesně to, co v zimě nepotřebujeme. Způsobují totiž, že se cévy stahují, tkáně se neprokrvují a proto imunitní systém nemůže podat maximální výkon, když je třeba vyrazit do boje.
  • Zapomeňte na chladné džusy z lednice zejména po ránu, čerstvé zeleninové saláty
  • Omezte jogurty, lipánky, pribináčky a ostatní výrobky z kravského mléka zejména při léčbě akutních infekcí a zahlenění dýchacích cest, přinášejí chlad a vlhkost do organismu, zahleňují
  • Omezte sladkosti
  • Nepotlačujte pocení. Když se tělo potí, znamená to, že se uzdravuje - vytlačuje energii zanesenou škodlivinami (bakteriemi či viry) na povrch kůže a odtud z organismu ven. Pokud tento proces potlačíme, aby nám nepřekážel v aktivním životě, koledujeme si o nepříjemné následky v podobě vleklých bronchitid nebo minimálně rým.
  • Chraňte si celé tělo, nezapomínejte ani na ruce. Zatímco v létě do nás podle tradiční čínské medicíny vnikají bakterie a viry přes nos a ústa, v zimě je to kůže. Stačí tedy příliš tenké ponožky nebo vycházka v mrazu bez rukavic a rázem máme nevítanou návštěvu.
  • Zchlaďte svou mysl. Čínská medicína upozorňuje, že v chřipkovém období bychom si měli dát pozor na emoční vypětí. To totiž přehřívá náš systém a když do takového terénu vtrhne chlad, stačí pak sebemenší impuls a nemoc přímo exploduje.
  • A na závěr - příliš nepracujte. Dovolte si více odpočinku. Na podzim se celá příroda připravuje ke spánku a i my bychom měli v aktivitách polevit. Těžko tohle vysvětlíte svému zaměstnavateli, ale pokud to vaše situace alespoň trochu dovolí, odsuňte náročné povinnosti na jaro.